Wijken van Napels: de gezelligste wijken van Napels

Kom jij binnenkort naar Napels? En ben je op zoek naar een gezellige wijk om te verblijven of ben je nieuwsgierig naar de verschillende wijken van Napels? Dan heb je geluk! Wij hebben de leukste wijken van Napels voor je uitgelicht. Zit je één van deze wijken, dan zit je sowieso goed!

De wijk Quartieri Spagnoli en de zone Centro Storico zijn de meest centraal gelegen wijken. Vomero is een wat hoger gelegen gedeelte in de stad en Chiaia ligt vlakbij de boulevard van Napels. Rione Sanità is een wijk die je echt los moet bezoeken en deze wijk ligt tegen het historische centrum aan. Forcella is super local.. Elke wijk verschilt erg van de ander en is uniek. Kortom, bezoek tijdens je verblijf in Napels zeker alle wijken van Napels. Daarnaast zijn deze wijken ook allemaal erg veilig en kun je je hier prima op je gemak voelen. Lees hier meer over de veiligheid in Napels.

Lees snel meer over de wijken van Napels!

Quartieri Spagnoli

Deze wijk van Napels ligt grenzend aan de Via Toledo, de hoofdwinkelstraat van Napels en om de hoek van Piazza del Plebiscito en Palazzo Reale. Quartieri Spagnoli is in de 16de eeuw gebouwd, tijdens de Spaanse overheersing. De Spaanse soldaten woonden hier met hun families, vandaar ook de naam Spaanse Kwartieren. Het is een wijk met een berucht verleden, maar vandaag de dag is het een erg kleurrijke en gezellige volkswijk. Een wijk vol lekkere restaurantjes, barretjes en kleine lokale winkeltjes. Een wijk van 12 bij 18 smalle straatjes met een oppervlakte van 0,8 km. Daarnaast  staat Quartieri Spagnoli bekend om haar mooie street art. Je vindt er veel typische Napolitaanse bassi (eenkamerwoningen), toeterende scooters en de geur van was die je overal buiten ziet wapperen aan de balkonnetjes.

Ga jij met ons mee op stap door Quartieri Spagnoli? Een perfecte manier om in contact met de lokale bevolking te komen!

Straat in de Spaanse wijk
Straat in de Spaanse wijk
Street Art Napels

Centro Storico (Historische centrum van Napels)

De naam zegt het al. Het historische centrum van Napels is de wijk waar je vroeger en nu nog het hart van de stad vindt. Je loopt hier over de straten van de oude Grieks/Romeinse stad. Onder het historische centrum zit een kilometer aan ondergrondse gangen waar je echt terug gaat in de tijd, een must see: Napoli Sotteranea. Daarnaast vind je in centro storico de beroemde kathedraal van Napels: de Duomo. En vele andere mooie kerken. Maar het is niet alleen historie in het historische centrum. Deze wijk zit ook vol hele goede pizzeria’s en niet te vergeten de presepe (kerststallen) in Via San Gregorio Armeno. Heb je ooit van Spaccanapoli gehoord? Dit is de langste en smalste straat van Napels en deze straat loopt dwars door het historische centrum heen.

Pulcinella in Napels
Street food, de pizza portafoglio

Rione Sanità

Persoonlijk vinden wij (Joël & Iris) dit de leukste wijk van de stad! Wij wonen in deze wijk en wat onderscheidend aan deze wijk is, is dat deze wijk nog niet zo heel bekend is onder toeristen. Het is een wijk waar ooit de mensen van adel woonde en een wijk die later erg in verval is geraakt. Maar vandaag de dag is de wijk vol in bloei. Een echte Napolitaanse volkswijk vol met contrasten. Het is een wijk vol met geschiedenis en tradities. En dus de perfect manier om kennis te maken met het echte leven hier in Napels. Absolute bezienswaardigheden in Rione Sanità zijn: Cimitero delle Fontanelle, Chiesa Santa Maria della Sanità, Palazzo dello Spagnolo en de Catacombe van San Gaudioso.

Ga met ons mee op stap door Rione Sanita met de Volkswijk Rione Sanita Tour en ontdek waarom dit de leukste wijk van Napels is!

Markt in de wijk Rione Sanita
De markt in Rione Sanità
Cimitero delle fontanelle
Cimitero delle Fontanelle

Chiaia

Chiaia is de wijk waar je moet zijn als je iets meer rust en orde zoekt. Napels kan namelijk soms wat luidruchtig en chaotisch zijn.
Chiaia is een nettere wijk die vlakbij lungomare, de boulevard van Napels ligt en is perfect voor je als je van winkelen houdt. De Via Dei Mille kun je zien als de PC Hooftstraat van Napels en de Via Chiaia is een winkelstraat die voor elke portemonnee geschikt is. Je vindt hier kleine boetiekjes en juist niet de mainstreamwinkels zoals Zara, H&M etc. 
Wil je ‘s avonds uitgaan in Napels? Ga dan naar de Via Bisignano. Dit is een straat vol barretjes en onder de jongere Napolitanen erg populair.

Uitkijk op de winkelstraat Via Chiaia
Uitkijk op de winkelstraat Via Chiaia

Vomero

Zoals we al eerder schreven is Vomero de wijk die zich ‘boven’ in de stad bevindt. Napels is niet vlak en Vomero is tegen en op de Vomero heuvel gebouwd.  Het is een ruim opgezette wijk vlakbij het Castel Sant’Elmo en het mooie uitzichtpunt San Martino. In Vomero kun je wat relaxter winkelen en bevindt zich een prachtig rustig park: Villa Floridiana. De wijk Vomero is erg goed verbonden met het openbaar vervoer van de stad. Je kunt de metro nemen of de funicolare (kabeltrein). Zo ben je in een mum van tijd ‘beneden’ in het stadscentrum.

Corso vittorio emanuele
Rondweg Vomero
uitzicht Vomero heuvel
Uitzichtpunt San Martino

Centraal Station

Het gebied rondom het Centraal Station van Napels is een plek die vaak gekozen wordt om te overnachten vanwege de vele hotels daar. Er wordt online veel geschreven dat dit geen veilige plek is om te verblijven (lees in dit artikel meer over de criminaliteit in Napels). Dit valt alles mee, als je maar net zoals overal ter wereld goed op jezelf en je spullen let. Het centraal station is vooral geschikt als je veel gebruik wilt maken van het openbaar vervoer en graag bezienswaardigheden rondom Napels wilt bezoeken (Pompeii, Sorrento, Vesuvius, Amalfikust etc). De gemeente van Napels is hard aan het werk om dit gebied aantrekkelijker te maken voor de toerist maar ook voor de Napolitanen zelf. Zo is in 2019 het plein voor het stadion volledig gerenoveerd.

Plein voor het centraal station in Napels
Stationsplein Napels
Centraal station in napels
Centraal Station Napels

Forcella

Forcella is een wijk die tegen het drukke historische centrum van Napels aan ligt. De wijk waar je de prachtige muurschildering van San Gennaro, de beschermheilige van Napels, vind. En ook de wijk waar je de beroemde pizzeria Da Michele vindt. Forcella is woonwijk met een hele lokale sfeer. Een wijk waarin veel gebeurd is door de jaren heen en een wijk waar je echt in contact komt met de locals. Als je niet snel bang bent en van een ruige sfeer houdt is Forcella een hele leuke wijk om te verblijven. Houdt je hier niet van, dan kun je beter een andere wijk kiezen om te verblijven.

Muurschildering van San Gennaro
Muurschildering van San Gennaro in Forcella

Tour met een Nederlandse local in Napels

Wil jij graag met een Nederlandse local de verschillende wijken van Napels en hun historie ontdekken? Boek dan een tour met ons. Wij vertellen/leren je graag meer over de stad, haar inwoners en hun tradities. Klik hier voor een overzicht van al onze tours. Als je liever een tour op maat hebt, is dit ook absoluut geen probleem voor ons. We horen het graag!


Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.